La Doyenne

“De oude dame” staat voor de deur! Nee, je moet niet open doen, ik heb het over “La Doyenne”. Het iconische wielertraject Luik-Bastenaken-Luik staat bekend als “La Doyenne” wat “De oude dame” betekend. Dit traject vormt samen met nog 4 andere trajecten, waaronder de Ronde van Vlaanderen, de vijf monumenten van het wielrennen. Je kan je inbeelden dat dit in de regio een hele gebeurtenis is en best wat toeschouwers en fietsliefhebbers lokt.

 

Een stukje geschiedenis

Deze wedstrijd is dit jaar aan zijn 109de editie toe wat het een van de oudste klassiekers maakt met een eerste editie in 1892. De grootste winnaar van deze race blijft tot op heden Eddy Merckx met 5 overwinningen. Vorig jaar werd de wedstrijd gewonnen door Remco Evenepoel. Hierdoor kende de wedstrijd sinds 2011 opnieuw een Belgische winnaar. De laatste Nederlander die L-B-L heeft kunnen winnen was Wout Poels, die deed dat in 2016. Bij de vrouwen, die in 2017 hun eigen wedstrijd hebben gekregen, wordt de koers gedomineerd door de Nederlanders. Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen hebben elks 2 overwinningen op hun naam staan.

 

 

 

 

Praktische informatie

Dit jaar gaat de klassieker door op zondag 23 april met op zaterdag 22 april een mogelijkheid voor de amateurs om zich op het traject te begeven en zich uit te leven.  Voor zij die het traject kennen is het ongetwijfeld al opgevallen dat deze langs de parel van de Ardennen gaat, namelijk La Roche-en-Ardenne. Dit maakt meteen van onze herberg “La Laiterie” de ideale plek om te genieten van dit evenement want je bent met de auto in ongeveer 10 minuten in La Roche.

Vanuit onze herberg kan je ook heerlijk in de buurt fietsen, eventueel een deel van het traject meepikken en dit combineren met een rit door onze prachtige bossen. Wees er wel snel bij want er zijn reeds een aantal mountainbikes verhuurd, op is op!

Inschrijven voor de LBL challenge op zaterdag kan nog steeds. Wil je graag bij ons verblijven tijdens dit wielerweekend dan kan je ons contacteren op (+32)84/41.10.84 of mailen naar info@brandsport.be. De mountainbikes kunnen rechtstreeks via onze site gereserveerd worden.