Yes, het is (bijna) zomervakantie! 😊 Eindelijk ontspannen na een jaar hard werken, of een lang schooljaar. Tijd om mooie herinneringen én toffe foto’s te maken!

Ga je deze zomer naar de Ardennen op vakantie, of wil je misschien tussendoor een paar dagen die kant op? Dan hebben we 10 onmisbare tips voor je op een rijtje gezet.

Met deze tips heb je met je familie gegarandeerd een aantal leuke, gezellige dagen. Want aan deze leuke dingen in de Ardennen beleeft iedereen plezier: kids, pa en ma, zelfs opa en oma als die ook mee mogen…

1) Terug naar de middeleeuwen

Het historisch centrum van Durbuy is in één woord fantastisch! Deze middeleeuwse stadskern met prachtige wandelstraatjes is de afgelopen eeuwen nauwelijks groter geworden en echt authentiek. De 17e en 18e eeuwse huizen staan er schitterend bij. En de inwoners, slechts een paar honderd, doen er alles aan om het je naar de zin te maken in een van de goede restaurants.

2) In volle galop

De Belgische Ardennen zijn bijzonder geschikt voor paardrijden in de ongerepte natuur. We maken prachtige tochten door de uitgestrekte bossen, riviertjes, pittoreske dorpjes, weilanden en gevarieerde heuvellandschappen. Er zijn ritten voor gevorderde en ook voor beginnende ruiters; er is een breed aanbod.

Paardrijden in de Ardennen

3) Onder koningen en beroemde componisten

In de 19e eeuw was Spa een van de belangrijkste kuuroorden van Europa. Het natuurlijke bronwater heeft een geneeskrachtige werking die al in de 16e eeuw bekend was. Koningen, componisten en andere beroemde personen kwamen hier naar toe om te kuren. Daarnaast is de stad natuurlijk bekend van het gebottelde water dat er vandaan komt. De oude kuuroord gebouwen zijn nog steeds te bekijken en de stad zelf is meer dan de moeite waard!

4) Blond, bruin, dubbel of tripel?

Wie van een lekker Belgisch biertje houdt, is in de Ardennen op de juiste plek. De Ardennen kent vele lokale brouwerijen die geweldige bieren brouwen. Blond, bruin, dubbel of tripel. Er is er vast een bij die jou smaakt. Het leuke is dat je veel van deze brouwerijen kunt bezoeken. Volg een rondleiding, leer het brouwproces en proef het eindresultaat van al dit zorgvuldig brouwen! Bekend zijn brouwerij Achouffe en de abdij van Orval. Een hapje eten in de bijbehorende brasserie is ook zeer aan te bevelen.

5) Brandende kuiten

Voor beweeglijke types is de Ardennen een ideaal vakantie oord. Wandelen, fietsen, kajakken, mountainbiken. Voor alle niveaus zijn er verschillende routes te vinden. Voor meer geoefende wandelaars zijn er mooie klim en klauter paden die door de prachtige natuur voeren. Afstanden variëren van een enkel uurtje wandelen tot lange dagtochten. De ware wielerfanaat kan hier zijn hart ophalen aan onmogelijke hellingspercentages en brandende kuiten.

6) Coo denkt aan de kleintjes

De watervallen van Coo zijn een van de beroemdste attracties van de Ardennen. Deze watervallen in de rivier de Amblève vormen al vele jaren een grote attractie voor toeristen. En hoewel de watervallen nog in al hun glorie te bewonderen zijn, worden ze tegenwoordig overschaduwd door het aan de oevers liggende Plopsa COO. In dit attractiepark voor de kleintjes kan je zwieren en zwaaien met Bumba, Piet Piraat en Mega Mindy. Je vindt er kermisattracties, springkussens, een wildpark en prachtig uitkijkpunt.

7) In La Roche komt alles samen

La Roche is een van de meest bezochte stadjes in de Ardennen. Het is een charmant stadje van waaruit je de prachtige omgeving goed kunt ontdekken. La Roche is strategisch gelegen in een bocht van de rivier de Ourthe. Het kasteel van La Roche domineert al sinds de middeleeuwen de omgeving. De ruïne van het kasteel is nog steeds te bezoeken. Voor de sportieveling beginnen hier veel wandelingen, mountainbike-routes en kajaktochten.

8) Ouderwets chocola proeven

In Samrée kun je een rondleiding bij ambachtelijke chocoladefabriek Cyril Chocolat mee pakken. De uitleg door eigenaar Yves en de vele degustaties van chocolade zijn een hoogtepunt van je dag. Yves vertelt gepassioneerd en met flair over het ambacht van chocolade maken. Tussentijds mag je allerlei lekkernijen van chocolade proeven.

9) Simpel geluk

Fietsers en wandelaars worden gelukkig op de ‘ravel’-paden van de Ardennen. RAVeL (Réseau Autonome de Voies Lentes, ofwel ‘trage wegen’ voor niet-gemotoriseerd verkeer) maakt gebruik van meer dan 1300 km aan oude jaagpaden en treinbeddingen.

10) Stille dorpjes

In 1994 zagen ‘De Mooiste Dorpen van Wallonië’ het licht, gebaseerd op het bestaande initiatief ‘De Mooiste Dorpen van Frankrijk’. Een prima idee want in de Belgische Ardennen vind je prachtige dorpjes. Laat je aangenaam verrassen door Celles, Chiny, Houffalize of Han-sur-Less en nog 20 andere pareltjes.

Voor een geslaagde vakantie hoef je dus niet ver te gaan. Vakantie betekent soms genieten van mooie plekjes dichtbij, zoals de Belgische Ardennen!

Op zoek naar een leuke outdoor activiteit in de Ardennen?
Bekijk ons uitgebreide aanbod outdoor activiteiten. Voor informatie, tips en advies kun je telefonisch contact opnemen via 0032 (0)84 411084, of stuur een e-mail naar info@brandsport.be.