Hotton vanop L'Ile de l'Oneux aan de Ourthe.

Ooit al eens gehoord van Hotton?

Voor veel mensen is in de Ardennen wandelen de activiteit bij uitstek. Over de heuvels, door het dal, in het bos of naast de rivier. Of beter: door het dal, in het bos naast de rivier! Je kan er een trektocht organiseren en meerdere dagen wandelen in de natuur. Maar je kan er ook kuieren door de straatjes van pittoreske dorpjes en daarna afsluiten op een gezellig terrasje. Die dorpjes zijn er genoeg zoals Durbuy, Bouillon of onze favoriet: La Roche-en-Ardenne. Een niet al te bekend dorp is Hotton.

Hotton wordt gesplitst door de Ourthe maar is in het centrum met elkaar verbonden door een brug. De brug werd tijdens Wereldoorlog II opgeblazen om de opmars van de Duitsers tegen te houden. De brug had echter zo’n stevig metalen frame dat deze niet helemaal kon worden ondergedompeld in de Ourthe. Daardoor konden de Duitsers alsnog de rivier oversteken. De brug heeft lang daarna de toegang verschaft aan de Amerikanen om de Duitsers opnieuw te verjagen en is recent gerenoveerd. In Hotton vind je natuurlijk ook leuke winkeltjes, cafeetjes en restaurants maar neem gerust ook een picknick mee. De Ourthe splitst zich even op voordat deze het dorp binnenstroomt waardoor er een eiland is ontstaan. Vaak worden er hier activiteiten georganiseerd, een grote speeltuin voor de kleinsten ontbreekt er ook niet. Hotton ligt op ongeveer 25 minuten met de auto vanaf onze herberg “La Laiterie”.Royal Syndicat d'Initiative ASBL. Toeristische dienst. Hotton

Tip: Huur bij Brandsport een fiets en je bent op een goed uur in Hotton. Er is een route die je eerst naar La Roche-en-Ardenne brengt waarna je de RAVeL, een fiets-en wandelweg, kan volgen langs de Ourthe tot in Hotton. 

Carnaval in Hotton

In Hotton is het carnaval van 15 tot en met 17 april. Carnaval is in Wallonië een groot feest zoals het op vele plaatsen is. Om het feestplezier wat te spreiden, viert niet elk dorp hetzelfde weekend Carnaval. In La Roche hebben we Carnaval in maart reeds gehad, we kunnen met z’n allen dus afzakken naar Hotton. Er zijn activiteiten voor jong en oud het hele weekend lang. Aarzel dus zeker niet om langs te gaan als je in de buurt bent!

Nachtwandeling in Hotton

De Ourthe vormt een belangrijk deel van Hotton, het is de ideale plek om te gaan zwemmen bij warme temperaturen, de groene oevers lenen zich prima als “strand” en er is altijd wel wat te doen overdag. Dat wil echter niet zeggen dat als het eenmaal donker is, het leven stilvalt. Op 16 april is er een avond/nachtwandeling georganiseerd door Riveo. Hierbij ga je samen een gids langs de waterloop een kijkje nemen naar wat er zich allemaal afspeelt langs de oevers als de zon achter de heuvels is verdwenen. Wie weet kom je wel enkele vleermuizen tegen!

Marche ADEPS

Zoals gewoonlijk kan je zondag afsluiten met een wandeling georganiseerd door ADEPS, voor meer informatie kan je op onze site kijken. Dit weekend kan je gaan wandelen in de gemeenten Durbuy, Manhay en Libramont.

Info en prijzen:

Toeristische dienst Hotton

Carnaval Hotton: 3 dagen festiviteiten, toegang meestal gratis

Nachtwandeling Hotton: Via Riveo, van 20u tot 22u. Tarief: 7€/volw. – 5€/kind (3-12 jaar) – Op reservering.

Marche Adeps: Gemeenten Durbuy, Manhay en Libramont. Toegang gratis